Det världsberömda franska köket

Det har nog inte undgått någon att fransmännen är världsberömda för sin matlagningskonst. Bra råvaror och genuin kokkonst har gett Frankrikes mat världsrykte. Varje region har sina smaker och maträtter. Bordeaux som dessutom anses som vinets världshuvudstad kan till maten erbjuda en mängd olika vinsorter att välja på.

I Bordeaux centrum blir jag guidad av dottern och får se  ljuvliga matbutiker som sätter sin prägel på staden. Här bilder på några utav dem.

breadfrance
Här finns möjlighet att köpa alltifrån en klassisk baguette till mer fantasifulla kreationer. Foto: Elisabeth Jönsson

I stadens centrum möter vi otaliga människor som går runt med en baguette till hälften inlindad med papper. Men det finns betydligt mer avancerade bakverk än så. Till frukost äter fransmännen också gärna croissants och en del väljer gärna någon fylld med choklad. Till detta en bit krämig brie, lite sylt och en caffe latte och frukosten är klar. Fransmännen är inga frukostmänniskor.

vegetablesfrance
Färska grönsaker är lättillgängliga. Foto: Elisabeth Jönsson

Färsk frukt och färska grönsaker är en viktig ingrediens i den franska matlagningen. Och fantasin verkar inte ta slut. Att besöka franska restauranger inne i Bordeaux ger rika kulinariska upplevelser.

charkuterifrance
Foto:Elisabeth Jönsson
creperie
Det finns flera möjligheter att äta crèpes inne i centrala Bordeaux. Foto: Elisabeth Jönsson

Crèpes är tunna pannkakor som kan serveras som huvudrätt, förrätt eller dessert.

En bra sida med recept från Frankrike är Receptcentralen.