Efterdyningar, en stilla reflektion under resans gång. Att livet inte är givet är en smärtsam erfarenhet som jag gjorde alldeles för tidigt i livet. Mognaden inträdde tidigt, en vuxen människas hjärna, i ett barns kropp. Jag möter det också i mitt arbete emellanåt. Ser barn som alldeles för tidigt i livet mist en förälder eller är med om andra upplevelser som tvingar fram tidig mognad.
Att få egna barn är något jag aldrig räknade med. De är som gåvor sända från ovan och det vackraste som hänt mig. Jag får vara den mamma jag aldrig själv haft. När mitt andra barn var fött så tänkte jag att nu har jag fått allt en människa kan önska sig. Under tiden mina barn växt upp har det varit de tillsammans med alla ungdomar som jag möter i rollen av lärare som varit mitt livsnav.
Efterdyningar, en stilla reflektion under resans gång
Så kommer den dag då barnen blir stora och inte behöver en på samma sätt längre. När man riskerar att bli en tjatig hönsmamma utan egna intressen. Den tiden hade jag inte räknat med. För mig kan ibland nästan varje dag vara något av ett gungfly. Jag lärde mig tidigt att mattan under fötterna kan när som helst ryckas undan.
Skapandets betydelse
Att skapa genom att måla,studera, skriva och sjunga blev tidigt i livet ett sätt att överleva. I ord och genom musiken kunde jag uttrycka alla omtumlande känslor. Och dessa konstnärliga uttryck har kommit till uttryck tillsammans med barnen och i mitt yrke som lärare. Nu när barnen är större har jag fått en tid som jag inte visste jag skulle få. Vad vill jag göra av den?

2010 startade jag inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Sajten blev registrerad som kulturtidskrift. Den fick utgivarbevis, en del publicitet via medierna och via de sociala medierna lärde jag känna många underbara människor. Första boken Berika och värna livet: tio uppdrag för skaparglädje och själslig inspiration kom ut hösten 2012 och har sålts i 300 exemplar. Den 28 maj 2014 förverkligades en dröm jag burit på länge, att anordna ett kulturevent på Svenska Tantens trädgårdscafé vid Bergkvara slottsruin utanför Växjö.
Att få beröras och beröra
Sången tog jag upp igen hösten 2013 hos Maria Sennvall, som är verksam som professionell konsertsångerska och är en underbar sångpedagog. När hon tackade ja till att medverka vid kultureventet den 28 maj blev jag så glad. Jag fick äran att sjunga ”Brevduetten” av Mozart tillsammans med henne. All den uppskattning vi fick under kvällen och alla fantastiska människor som kom, att mötas på detta sätt, att få beröras och beröra. En kväll, blir ett minne att bevara i djupet av hjärtat för resten av livet. Mitt andra bokprojekt Kulturdagboken släpptes också under kvällen.
Tacksam för de möten livet ger mig. Ingen dag är för mig given. Med Punctum saliens och i mitt skapande önskar jag beröra och beröras, värna min sårbarhet och mänsklighet och lyfta de värden som jag tycker ger livet mening och innehåll. Livet är en gåva att vara rädd om.
Elisabeth Jönsson