Eva Fodor Velander ”KulturiSmåland. Eva Fodor Velander är en sann eldsjäl och mångkunnig kreatör. Jag lärde känna henne för cirka sex år sedan. Tillsammans med sin man drev hon då Kittebo kursgård utanför Moheda. Idag är hon främst engagerad i olika kultur- och litteraturuppdrag genom den egna verksamheten Anoteket som hon driver tillsammans med sin man Sven Velander.
Eva är också en av administratörerna för Facebookgruppen KulturiSmåland. Det är svårt att tänka sig någon som bättre kan representera kulturbegreppet än just Eva. Mer om hennes bakgrund kan du läsa i följande inlägg: https://www.anoteket.se/om-oss/
Förutom uppdrag på egen hand och tillsammans med sin man Sven Velander är hon för närvarande styrelseledamot för Ord i Kronoberg. Hon driver också författarnätverket ”Litterärerna Älmhult – litteraturskapare i gränslandet”. Mer om nätverket finns att läsa i inlägget Litterärerna i ”KulturiSmåland”.
Min uppväxt präglades av sagor,
berättelser och historia
Eva berättar:
-Min uppväxt präglades av sagor, berättelser och historia. Dörren till berättandets skattkammare öppnades på vid gavel tidigt i min barndom. Redan som fyraåring berättade jag godnattsaga för mina föräldrar, favoriten var Rödluvan. Min älskade morfar levde med oss och förgyllde min vardag med spännande pratstunder under våra långa promenader i omgivningarna eller i hans rum som var fullständigt överfylld med böcker. På somrarna var jag hos min underbara farmor på landet och blev både kroppsligt och själsligt utspisad. Hon berättade om svunna tider, om människor hon mött och deras öden.
”Upptäckten av böckernas värld var oundviklig för mig och jag blev en bokslukare. Böcker för mig var en tidsmaskin, när jag läste, så försvann jag bort in i en annan värld.”
Eva Fodor Velander
-Mitt intresse för själva språket växte också successivt. Jag hade en underbar och erfaren lärare när jag läste nusvenska och lingvistik på Stockholms universitet och fick värdefulla och uppskattande kommentarer av henna på mina texter.Efter en tanke som har grott i flera år i den småländska myllan, startade jag och Sven Anoteket Mikroförlag år 2020 för att kunna ge ut – i första hand – egna böcker inom områdena lokalhistoria, folkliv och folktro, existentiella frågor och retorik.
Eva berättar att kultur är livsnödvändigt för henne och hennes man. Därför ligger deras huvudfokus på bokens innehåll och kvalitet och inte så mycket på stora upplagor.
-Vi vill ge våra läsare en subtil läsupplevelse och erbjuda ett annorlunda och kanske mer ovanligt alternativ till det som redan finns på bokmarknaden, säger Eva.
Så långt det går gör Eva och Sven allt själva såsom lektörsläsning, redigering, korrektur, grafisk design och formgivning av både inlaga och omslag. På detta sätt håller de sina kostnader nere och upplever spänning, skaparlust och glädje.
Sven Velander tonsätter deras böcker så att de kan presentera dem i ord och ton på Anotekets Bok- och Musikscen. Mer om det finns att läsa på https://www.anoteket.se/mikroforlag/ och https://www.anoteket.se/bokochmusikscen/
Eva Fodor Velander ”KulturiSmåland”
Bli retorik
Inblick i vältalighetens värld
Eva är aktuell med boken Bli Retorik – Inblick i vältalighetens värld och jag rekommenderar den till dig som vill bli skickligare i retorikens konst. Boken är kryddad med Evas personliga berättelser något som ger innehållet en personlig och levande prägel. Ett exempel:
”Jag älskade att gå i skolan och ville lära mig allt från historia och litteratur till matematik och biologi. Under många år hade jag en fantastisk historielärare som levandegjorde de historiska händelserna på ett sätt så att jag såg allt framför mig. Jag var synnerligen betagen av antikens spännande och fängslande värld med alla sina otaliga filosofer och vetenskapsmän. Jag var så otroligt imponerad av alla de tankar och funderingar som de hade haft för så länge sen utan det tekniska överflödet som vi har idag i vår moderna tillvaro.”
(Citat ur Bli RetoRik av Eva Fodor Velander).
Då tändes den första gnistan till Evas passion för antiken, retorikens vagga. Upptäckten av böckernas värld var oundviklig för henne och hon blev en bokslukare.