Litterärerna i ”KulturiSmåland”. Under sommaren 2022 lär du känna några av “Litterärerna Älmhult – litteraturskapare i gränslandet” i Facebookgruppen ”KulturiSmåland”. Vidare har det tillkommit en administratör för gruppen, Anton Malmqvist.
Eva Fodor Velander, en av Facebookgruppens administratörer presenterar med några dagars mellanrum en litteraturskapare från nätverket Litterärerna Älmhult på Facebook. Hon introducerar denna gång följande skribenter: Anna Barnett, Eva Linnér, Mailis Stensman, Lisa Fransson, Lena Millinger, Åsa Oxenmyr, Anton Malmqvist, Eva Fodor Velander, Kerstin Gansmark och Sven Velander. Läs mer i ett utförligt inlägg på Anotekets hemsida.
Bred erfarenhet av nätverkande
Eva Fodor Velander har genom åren startat och drivit ett antal affärsnätverk. Ett exempel är HBN, Hungarian Business Network som är en sorts handelskammare. HBN startade och drev Eva i fem år under 2000-talet i samarbete med den ungerska ambassaden i Haag i Nederländerna.
-Osannolika och ovanliga kombinationer av tillfälligheter och skeenden samt en stor portion omedvetna inre mentala processer har präglat mitt arbetsliv, berättar Eva och säger vidare:
-Två bra exempel på detta är mina möten med min man Sven för tolv år sedan och med Elisabeth Jönsson för sex år sedan. De två har inspirerat mig till att ta tag i detta med att inte bara konsumera musik och böcker utan även bli intresserad av och närma mig den skapande processen bakom ”ton och ord”.
Skaparprojekt
Under de senaste åren har Eva Fodor Velander och Sven Velander hunnit med att antal intressanta skaparprojekt: Kittebo Författarrum (2016) och Skrivkursen Ordbryggarna med Poesivandring (2017) samt Antologin ”Att finna sig – En antologi med tankar om livet” (Anoteket Mikroförlag, 2020).
Anoteket mikroförlag
Efter en tanke som har grott i flera år i den småländska myllan, startade Eva och Sven år 2020 Anoteket Mikroförlag. Förlaget ger ut – i första hand – egna böcker inom områdena lokalhistoria, folkliv och folktro, existentiella frågor och retorik. Eva berättar:
-Kultur är livsnödvändigt för oss. Därför ligger vårt huvudfokus på bokens innehåll och kvalitet och inte så mycket på stora upplagor. Vi vill ge våra läsare en subtil läsupplevelse och erbjuda ett annorlunda och kanske mer ovanligt alternativ till det som redan finns på bokmarknaden. Så långt det går gör vi allt själva: lektörsläsning, redigering, korrektur, grafisk design och formgivning av både inlaga och omslag. På detta sätt håller vi våra kostnader nere och upplever spänning, skaparlust och glädje.
-Sedan tonsätter Sven våra böcker så att vi kan presentera dem i ord och ton på Anotekets Bok- och Musikscen.
Läs mer https://www.anoteket.se/mikroforlag/ och https://www.anoteket.se/bokochmusikscen/
Efter två års intensivt arbete med musikteatern Järnviljan (2017–2019), kände Eva och Sven att de behöver vila ut på en avskild plats. De sökte efter ett sommarhus och råkade hamna i Älmhults närområde.
-Här har vi kunnat finna den ro som krävdes för att starta och driva mikroförlaget samt skriva och ge ut våra böcker, säger Eva.
När, hur och varför startade du/ni Litterärerna?
-Hösten 2021 tyckte vi att det var dags att ta kontakt med Älmhults bibliotek. Vi hade ett trevligt första samtal med bibliotekarie Marie Feuk om oss och våra planer på ett författarnätverk. Biblioteket har lovat att stödja oss på olika sätt Våren 2022 utvecklade vi en plan och startade nätverket.
-De lokala författarna visade stort intresse och vi fick in ett tiotal anmälningar till våra första två nätverksmöten i mars och april samt till deltagande på Litteraturrundan 7 maj 2022 på Älmhults bibliotek.
Eva Fodor Velander berättar vidare att Litterärerna Älmhult är ett informellt författarnätverk för lokalförfattare i Älmhult med omnejd. Nätverket drivs ideellt av Anoteket mikroförlag och är ett samarbete mellan Älmhults bibliotek och Anoteket Mikroförlag.
Idag har nätverket 27 medlemmar och även planerna för hösten är klara. Läs mer om våren 2022 på https://www.anoteket.se/forfattarnatverk-almhult-forsta-traff-15-mars-2022/ , om Litteraturrundan på https://www.anoteket.se/litteraturrunda-7-maj-almhults-bibliotek/ och om höstens planer på https://www.anoteket.se/forfattarnatverket-litterarerna-almhult-i-kulturismaland/
Vad vill och hoppas du nätverket kan bidra med? Åstadkomma?
Eva berättar:
-Viktigast för oss är att öka de lokala författarnas synlighet, främja läsandet och ”boken” i den fysiska formen samt inspirera till skrivande. Författarnätverket är öppet för alla lokala författare med omnejd som har gett ut minst en egen bok eller planerar att ge ut en, men även för dem som skriver i någon form.
-Nätverkets syfte är att samla lokalförfattarna på en gemensam plattform. Tanken är att deltagarna på detta sätt kan inspirera och utveckla varandra, men också att bidra till att synliggöra författare och skrivande.
-Nätverkets mål är att främja och utveckla lokal litteratur, läsande och skrivande. Detta gör vi genom att ge läsarna och åhörarna intellektuella, emotionella och estetiska upplevelser under olika arrangemang, berättar Eva.
-Biblioteket stödjer nätverket genom att dels upplåta gratis lokal eller digital plattform till våra medlemsträffar, dels stödja marknadsföring av planerade aktiviteter till allmänheten.
Anton Malmqvist nytillträdd administratör för ”KulturiSmåland”.
Glädjande att framhålla är också att det tillkommit en administratör för Facebookgruppen KulturiSmåland, Anton Malmqvist. Anton presenterar sig närmare i gruppen. Mer om honom, hans tankar kring kulturens betydelse och möjligheter och kommande projekt berättar jag framöver.
Bilderna i detta inlägg är publicerade med tillåtelse av Anoteket mikroförlag.