Ett nytt BNP. Torbjörn Ohlsson skriver i ett inlägg ”Sverige går bra – men vi blir sjukare och sjukare” om hur Sveriges BNP ökar, samtidigt som sjukskrivningarna på två år ökat med omkring 50 procent. Torbjörn Ohlsson vill att staten tar initativ till ett nytt sätt att mäta ekonomin, ett sätt som inrymmer hälsotal, miljöfrågor, livskvalitet med mera.
Han föreslår också att arbetsgivare tydligt uttalar följande regler:
”- Kom inte och jobba när du är sjuk
– Du behöver inte svara på arbetsmobilen efter klockan 19.
– Du behöver inte kolla arbetsmailen när du gått hem
– Kom ihåg att det är bättre att du kommer och jobbar och är frisk, än att du släpar dig hit och är sjuk.
– Kom ihåg att Du behöver stunder av tystnad och rekreation.”
Torbjörn Ohlsson
Jag gör en snabb research via Google och finner ett annat mått för att mäta välfärd såsom:
I Bhutan i södra Asien, ett land som gått ifrån BNP begreppet för att mäta sitt lands välstånd. Här används istället GNH, Gross national happiness. ”Det betyder att alla beslut som tas i landet ska ta hänsyn till hur det gagnar folkets välbefinnande. Det handlar också om att besluten ska gynna den biologiska mångfalden och på lång sikt skapa ett hållbart samhälle.” (Sveriges Radio, 24 augusti, Blir vi lyckligare av ett högt BNP?)
Torbjörns inlägg i sin helhet har du möjlighet att läsa via hans intressanta blogg Tankar från Runudden.
Mycket glad över att Torbjörn också rekommenderar min bok Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i som läsning till politiker och näringslivsföreträdare.
GNH står för Gross National Happiness. Att termen myntades av Hans Majestät fjärde kungen av Bhutan, Jigme Singye Wangchuck på 1970-talet läser jag på gnhsweden.com, ….”hållbar utveckling bör ta ett helhetsgrepp på föreställningar om framsteg och ge lika stor vikt vid icke-ekonomiska aspekter av välbefinnande”.