Lärarlönelyftet

Lärarlönelyftet. Stämningen är dämpad. Snart ska lärarna på den skola jag arbetar på få sin dom. Just ordet dom är ett ord som används av många lärare i min närhet, och även om det kanske inte är så det var tänkt så är det så det känns, för många lärare. I en tid när lärartjänsterna redan är pressade, när många lärare känner sig otillräckliga för att inte hinna med att hjälpa alla elever uppnå kursmålen, kommer lärarlönelyftet som lök på laxen.

Lärarlönelyftet

Vad skolan behöver just nu är samarbete och samverkan, inte mätning och rangordning. Hur har man tänkt att lärarlönelyftet ska leda till samarbete och samverkan genom lärarlönelyftet? Ja, om vi bortser från den mänskliga naturen är det möjligt. Men varje lärare, varje anställd med självrespekt behöver känna att hen gör ett bra jobb. Och då är det inte orden som är det viktiga, nej det är arbetsförhållanden, lön och de förutsättningar man får för att göra ett bra jobb.

Efter över tjugo år som lärare i den svenska gymnasieskolan har jag följt utvecklingen på nära håll. Kärleken till kunskapen, till eleverna och viljan att bygga ett bra samhälle har varit viktiga drivkrafter. Nu vet jag inte om jag orkar mer.

Uppdaterat november 2016

Om jag fick Lärarlönelyftet?

Ja, jag fick Lärarlönelyftet, men det var inget jag visste när jag skrev inlägget ovan. För mig var det viktigt att markera min ståndpunkt i frågan innan beskedet kom. Den ståndpunkten har inte förändrats. Jag är glad över att bli uppskattad och värderad på detta sätt. För mig innebär dock inte detta att de som inte fått Lärarlönelyftet inte är värda det. Varför inte nu också i Växjö kommun satsa på fler lokala revisioner lik den i Nybro kommun.

I Nybro har Lärarförbundet lyckats få med våra politiker på ett lokalt lärarlönelyft för de som inte får del av av statens bidrag.