Möter regelbundet i min lärargärning ungdomar som av olika anledningar känner sig utanför. Ungdomen är en sårbar tid, det är lätt att känna sig utanför. När det svajar inombords kan de yttre kontakterna också svaja.
Inom sjukvård och själslig omsorg används begreppet KASAM. Begreppet myntades av sociologen Aaron Antonovsky (SOC, Sense Of Coherence). Han kom fram till att det gemensamma för ”överlevarna”, de som alltid orkade eller klarade sig var att de kände en stark känsla av sammanhang. Vi behöver höra hemma någonstans.
Att arbeta med utanförskap och att våra ungdomar ska känna att de hör hemma här i världen är en svår och grannlaga uppgift.
Ungdomars psykiska hälsa
Enligt rapporter från bland andra Folkhälsomyndigheten och Ungdomsstyrelsen blir svenska ungdomars psykiska hälsa allt sämre. Webbplatserna Ungdomar.se och forskning.se har drivit det omfattande hälsoprojektet Kom igen! Projektet syftar till att öka förståelsen om hälsa och välmående hos Sveriges unga genom att sprida kunskap från aktuell forskning, och nu har första delen av projektet lanserats.
FAKTA
Forskningsrådet Forte är initiativtagare och huvudfinansiär av Kom igen! Övriga finansiärer är Riksbankens Jubileumsfond, Forskningsrådet Formas, Vinnova och Sveriges Kommuner och Landsting.
Till Kom igen!: http://ungdomar.se/komigen